Skip to main content

Ik ben sinds maart 2023 ACT4kids therapeut.


ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy ( spreek uit als EKT )

Het doel van ACT is om meer psychologische flexibiliteit te bereiken.

We neigen ernaar om veel energie te steken in het vermijden en bestrijden van pijnlijke gevoelens, piekergevoelens, piekergedachten en vervelende herinneringen.

ACT leert je anders om te gaan met de grillen en problemen in je leven, met als doel dat je een leven leidt dat voor jou de moeite waard is.

Het leert kinderen hun hart te volgen en de hindernissen die ze daarbij tegenkomen, zoals verlies, falen, afwijzing of ongeluk te nemen zoals ze zijn.

Met het gebruik van ACT4kids werk je aan verschillende vaardigheden zoals het innemen van een ander perspectief, het omgaan met hindernissen of tegenslagen, het verdragen van moeilijke gevoelens en gedachten in moeilijke situaties, het herkennen van dat wat jij belangrijk vindt in je leven en er naar handelen, maar bovenal: “Zelf-compassie”

 

Je mag er zijn!!

Wat je ook denkt, voelt of doet, je bent al helemaal goed.

ACT is een milde en positieve therapie, het gaat uit van wat je WEL wil en niet alleen van wat je NIET ( meer ) wil. Niemand is een supermens, iedereen heeft problemen en pijn, verlies en moeilijkheden horen bij het leven. Alleen hoe ga je ermee om?

Bij ACT wordt er veel gewerkt met metaforen bijvoorbeeld;  dieren zoals een olifant, uil of kat, het hart,  eiland met gedoe, een rotonde - waarmee je vervolgens gaat oefenen.

Door het beeldend te maken en er mee aan de slag te gaan krijgen kinderen inzicht in hoe iets bij hen werkt. Het geeft bewustwording en inzicht op bepaalde gedragspatronen.

 

Uitleg voor kinderen;

Heel veel mensen- jong en oud- komen onderweg op hun eiland ( leven ) Gedoe tegen.

Als er bij jou soms of vaak ook Gedoe is en je hebt een uil die jou zo hard probeert te beschermen dat je je haar niet meer kunt horen dan is het wel logisch dat je daar hulp voor krijgt. Bij de ACT4kids therapeut leer je bij gedoe op het kruispunt vanuit de boom te kijken, maar je hart te luisteren en te ontdekken wat jouw uil er allemaal van zegt. ( welk gevoel hij je geeft, hoe hij eruit ziet, de woorden die hij gebruikt ) Zo leer je dat wat er om je heen en binnen in jou zit beter kennen en kun je zelf een beslissing maken, volg ik mijn uil of mijn hart?  Als je je hart wilt leren volgen, dan leer je bij de ACT4kids therapeut hoe je jouw kat en olifant kunt leren kennen en kunt inzetten als het lastig is, ook als jouw uil je blijft waarschuwen.

Betekenis van de symbolen;

  • De Olifant; Staat voor voelen: vervelende ervaringen leren dragen en nare gedachten van je af blazen.
  • De Uil ;     Staat voor denken: zicht krijgen op welke helpende en storende gedachten je  hebt.
  • Het Zelf ; Staat voor zelfbeeld: kijken wat er in je hart, hoofd en omgeving gebeurt.
  • De Boom ; Staat voor aandacht: aandacht leren richten op wat er hier en nu om jou gebeurt en wat er in je lichaam gebeurt. Commitment: zorgen voor jezelf
  • Het Hart ; Staat voor: stilstaan bij wat jij echt belangrijk vindt.

  • De Kat ;   Staat voor:  actie en tijd steken in de dingen die jij belangrijk vindt: dat doen wat er toe  doet, wat er ook gebeurt, wat je ook voelt.

   

  

 Bij de therapie is er aandacht voor jouw manier en jouw tempo. Je doet niets wat je niet wilt doen en dat wat je wel wilt doen, doe je omdat je dat graag wil. Je leert in de begeleiding hoe je alles zelf kunt gaan doen. Je leert geen trucje aan, maar samen kijken we hoe je ACT4kids kunt gebruiken in jouw leven.